Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Τι αγοράζουν οι πλούσιοι...

Τι αγοράζουν οι Πλούσιοι, η Μέση Τάξη και οι Φτωχοί την ημέρα της πληρωμής τους

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαφορές στο τι αγοράζουν οι πλούσιοι, η μέση τάξη και οι φτωχοί την ημέρα της πληρωμής τους; Είναι τόσο διαφορετικό αλλά και τόσο απλό που σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου όταν τελικά το κατάλαβα. Θα σας δείξω ακριβώς για τι πράγμα μιλάω και θα καταλάβετε από μόνοι σας γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και η μέση τάξη είναι στρεσαρισμένη .

Για να το καταλάβετε αυτό πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι σημαίνουν ορισμένοι βασικοί οικονομικοί όροι με τον τρόπο που τους χρησιμοποιώ. Οι λέξεις που χρειάζεται να ξέρετε είναι:
1) Εισόδημα – που σημαίνει χρήματα που φέρνετε,
2) Έξοδα – που σημαίνει χρήματα που ξοδεύετε,
3) Ενεργητικό – αυτό είναι που οι περισσότεροι το μπερδεύουν, ένα στοιχείο του ενεργητικού ορίζεται ως κάτι που σας πληρώνει. Εάν είσαστε λογιστής ή οικονομικός σύμβουλος μόλις σας προκάλεσα κάποια αμφιβολία γιατί ο παραδοσιακός ορισμός του ενεργητικού είναι πράγματα που σας ανήκουν. Θα σας πω περισσότερα γι αυτό σε λίγο.
4) Το παθητικό είναι ο τελευταίος ορισμός και σημαίνει πράγματα που σας κοστίζουν. Ένα σπίτι τυπικά το βλέπουμε σαν στοιχείο του ενεργητικού αλλά μπορεί να είναι στην πραγματικότητα παθητικό; Ναι, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσα προηγουμένως, οτιδήποτε σας κοστίζει είναι παθητικό, όχι ενεργητικό.

Αλλά για να απαντήσω στην περιέργειά σας, ναι, ένα σπίτι μπορεί να θεωρηθεί ως στοιχείο ενεργητικού. Πότε είναι στοιχείο του ενεργητικού; Όταν σας πληρώνει χρήματα. Εάν αγοράζατε ένα σπίτι και το νοικιάζατε και σας πληρώνει μια θετική εισροή μετρητών κάθε μήνα, αυτό τότε θα θεωρούνταν στοιχείο του ενεργητικού.

Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά τον ορισμό για να είναι απολύτως ξεκάθαρος πριν συνεχίσω. Εισόδημα είναι χρήματα που βγάζετε, έξοδα είναι χρήματα που ξοδεύετε, ένα ενεργητικό σας πληρώνει και ένα παθητικό σας κοστίζει.

Τώρα ας δούμε τι αγοράζουν οι φτωχοί την ημέρα της πληρωμής τους.

Την ημέρα της πληρωμής τους οι φτωχοί αγοράζουν αυτό που θα αποκαλέσω ως «πράγματα». Τι είναι τα πράγματα; Φτηνά αντικείμενα που αγοράζουν οι άνθρωποι και τα οποία δεν τους χρειάζονται πραγματικά για να επιβιώσουν.

Πηγαίνετε στο σπίτι κάποιου και δεν μπορείτε να βρείτε άδειο χώρο στον πάγκο ή σε κάποιο τραπέζι λόγω όλων των πραγμάτων που υπάρχουν εκεί. Δεν μπορείτε να βρείτε κενό χώρο στον τοίχο λόγω όλων αυτών των πραγμάτων που κρέμονται εκεί. Από πού πήραν όλα αυτά τα πράγματα; Τα αγόρασαν στη λαϊκή ή στο παζάρι, στην εκποίηση κάποιου καταστήματος κλπ. Το σπίτι και το αυτοκίνητό τους είναι γεμάτο με πράγματα.

Οπότε το εισόδημα έρχεται την ημέρα της πληρωμής και φεύγει αμέσως ως έξοδα για την αγορά πραγμάτων. Οι φτωχοί πότε δεν μορφώνουν πραγματικά τον εαυτό τους για το ενεργητικό και το παθητικό. Οι φτωχοί δικαιολογούν την αγορά όλων αυτών των πραγμάτων ισχυριζόμενοι ότι κοστίζουν τόσο φτηνά. Ναι, ήταν πολύ φτηνά, δεν κόστισαν πολλά χρήματα, αλλά με την πάροδο των χρόνων, αυτά είναι τα μόνα τους αποκτήματα. Το πρόβλημα είναι ότι το εισόδημά τους δεν δημιούργησε ούτε και παρήγαγε ποτέ περισσότερο εισόδημα.

Ξέρω το σενάριο πολύ καλά, γιατί έτσι ήμουν κι εγώ, έτσι μεγάλωσα. Οπότε με κανένα τρόπο δεν υπονομεύω αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Απλά βλέπω πολύ πόνο στον οικονομικό τομέα εκεί έξω και δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα. Θέλω μόνο να σας πληροφορήσω και ίσως με τη σειρά σας δώσετε αυτές τις πληροφορίες σε ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε. Η δημιουργία πλούτου δεν είναι μυστήριο, είναι φόρμουλα. Ο μοναδικός λόγος που κάποιος δεν δημιουργεί πλούτο είναι γιατί δεν γνωρίζει ή δεν εφαρμόζει τη φόρμουλα.

Ας συνεχίσουμε για να δούμε τη μέση τάξη.

Η μέση τάξη πιστεύει λανθασμένα ότι είναι οι πλούσιοι. Δεν είναι. Ναι, τυπικά κερδίζουν εξαψήφια εισοδήματα. Αλλά αυτά που αγοράζουν την ημέρα της πληρωμής, τους κρατάνε φυλακισμένους στη μέση τάξη.

Αυτό που αγοράζουν την ημέρα της πληρωμής είναι παθητικά στοιχεία. Θυμάστε τον ορισμό του παθητικού; Πράγματα που σας κοστίζουν; Αγοράζοντας παθητικά τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στα έξοδα και φεύγουν. Παθητικά είναι αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, σκάφη, σπίτια, αεροπλάνα, χρέη σε πιστωτικές κάρτες. Θα σας εξηγήσω τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.

Την ημέρα της πληρωμής η μέση τάξη παίρνει μια ωραία μεγάλη επιταγή, ας πούμε 15.000€ για το μήνα. Αυτό μετά το χωρίζουν στη μέση και πληρώνουν τα μηνιαία τους έξοδα με το μισό και με το άλλο μισό δίνουν την προκαταβολή για ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Αυτή η προκαταβολή είναι 7.000€ και με την ασφάλεια και τη συντήρηση αυτό το παθητικό στοιχείο τους κοστίζει 1.100 νέα ευρώ κάθε μήνα. Περνάνε μερικοί μήνες και θέλουν ένα σκάφος, ένα εξοχικό σπίτι, ένα ρολόι rolex στην πιστωτική τους κάρτα., διακοπές στην πιστωτική τους κάρτα και πριν το καταλάβουν τα παθητικά στοιχεία τους έχουν ανεβάσει τα επίπεδα των εξόδων τους κοντά ή και πάνω από τα επίπεδα των εισοδημάτων τους. Στην πραγματικότητα ξοδεύουν τα ίδια ή και περισσότερα από όσα βγάζουν. Που σημαίνει ότι πρέπει να πάνε στη δουλειά και να βγάλουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα λόγω των παθητικών τους.

Το άλλο σημαντικό θέμα που ισχύει και για τους φτωχούς και για τη μέση τάξη είναι ότι φυσιολογικά όλο το εισόδημά τους εξαρτάται από την προσωπική τους προσπάθεια. Που σημαίνει ότι έχουν μάθει να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τις ειδικότητές τους για τα χρήματα κάποιου. Ορίστε ένα παράδειγμα. Ένας δικηγόρος έχει γνώσεις για το νόμο. Οπότε οι άνθρωποι τον πληρώνουν χρήματα ως αντάλλαγμα γι αυτή τη γνώση σε ωριαία βάση. Το πρόβλημα εκεί είναι ότι όταν ο δικηγόρος δεν μοιράζεται τη γνώση του με έναν πελάτη, τότε δεν βγάζει χρήματα. Τα νεύρα τους είναι τεντωμένα σαν χορδές του πιάνου και αν τους ζητήσετε να βγείτε μαζί για γεύμα σπάνια μπορούν επειδή αυτός ο χρόνος που θα ξεκλέψουν για να διασκεδάσουν θα τους κοστίσει πολύ ακριβά σε χρήματα. Στην επιφάνεια, η ζωή είναι ωραία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είναι φαύλος κύκλος. Αυτή είναι η μέση τάξη.

Τώρα ας κοιτάξουμε τι αγοράζουν οι πλούσιοι.

Την ημέρα της πληρωμής οι πλούσιοι αγοράζουν στοιχεία του ενεργητικού. Και πάλι, ένα ενεργητικό είναι κάτι που σας πληρώνει. Εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι αγοράστε ενεργητικά που μετά θα σας φέρουν περισσότερο εισόδημα. Ο κύκλος των χρημάτων πηγαίνει ως εξής: αγοράζετε ενεργητικά που μετά παράγουν μετρητά, τα οποία μετά αγοράζουν περισσότερα ενεργητικά τα οποία παράγουν περισσότερα μετρητά τα οποία μετά αγοράζουν περισσότερα ενεργητικά τα οποία παράγουν περισσότερα μετρητά. Οι πλούσιοι ξοδεύουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν πράγματα που παράγουν περισσότερα χρήματα.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα ενεργητικών που παράγουν περισσότερο εισόδημα. Οι επενδύσεις φυσικά, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα. Η μόρφωση είναι ένα ακόμη ενεργητικό. Εάν μάθετε πώς να κάνετε κάτι και το κάνετε πραγματικά και αυτό παράγει εισόδημα, τότε αγοράσατε ένα ενεργητικό. Κάποτε άκουσα μια πολύ ωραία έκφραση: "Εάν νομίζετε ότι η μόρφωση κοστίζει ακριβά τότε θα πρέπει να δείτε πόσο ακριβά κοστίζει να είσαι βλάκας."

Ακόμη ένα παράδειγμα ενεργητικών που μπορείτε να αγοράσετε για να σας πληρώνουν είναι οι επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν για σας ένα παθητικό εισόδημα. Παθητικό εισόδημα σημαίνει ότι μόλις το χτίσετε συνεχίζει να σας πληρώνει, είτε συνεχίζετε να το χτίζετε, είτε όχι. Ένα μικρό παράδειγμα είναι αν αγοράσετε μια μηχανή για φλιπεράκι και τη στήσετε σε ένα κουρείο. Δεν ξοδεύετε καθόλου από τα κέρδη. Τα βάζετε στην άκρη έως ότου να μαζέψετε αρκετά ώστε να αγοράσετε ακόμη ένα φλιπεράκι και το βάλετε σε ένα άλλο κουρείο. Αυτή παρεμπιπτόντως ήταν η πρώτη επιχείρηση του Warren Buffet. Ο Warren Buffet είναι ένας από τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική.

Οι πλούσιοι ψάχνουν σαν τρελοί να βρουν αυτές τις επιχειρήσεις παθητικού εισοδήματος γιατί συνεχίζουν να τους πληρώνουν μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, για πολύ καιρό αφότου έχουν σταματήσει να δουλεύουν ενεργά την επιχείρηση.

Αυτός είναι και ο τρόπος που δημιουργήσαμε τα δικά μας εισοδήματα. Βρήκαμε μια επιχείρηση παθητικού εισοδήματος και τη χτίσαμε. Και συνεχίζει να μας πληρώνει μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο. Μετά πήραμε αυτά τα κέρδη και αγοράσαμε ενεργητικά που μας έφεραν περισσότερα χρήματα.

Σαν συμπέρασμα ορίστε τι έμαθα: δεν μπορείς να βρεις αυτές τις επιχειρήσεις παθητικού εισοδήματος εκτός εάν είσαι ανοιχτός να μάθεις γι αυτές. Μετά, μόλις τις βρεις, να είσαι πρόθυμος να τις εξερευνήσεις. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί απάντησα σε μια μικρή αγγελία από την οποία κατέληξα να βγάζω πολλές χιλιάδες ευρώ. Απλά και μόνο χάρη σ’ εκείνη την αγγελία. Οι επιχειρήσεις είναι εκεί έξω, εσείς απλά χρειάζεται να τις βρείτε. Επίσης πρέπει να είσαστε αρκετά μορφωμένοι ώστε όταν η κατάλληλη κατάσταση παρουσιαστεί να μην τη χάσετε.

Οπότε να θυμάστε ότι οι φτωχοί αγοράζουν πράγματα, η μέση τάξη αγοράζει παθητικά και οι πλούσιοι αγοράζουν ενεργητικά, κατά προτίμηση επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν παθητικά χρήματα. Μετά παίρνουν αυτά τα χρήματα και αγοράζουν ένα άλλο ενεργητικό που παράγει περισσότερα χρήματα. Αυτή είναι η φόρμουλα δημιουργίας πλούτου. Ελπίζω ειλικρινά να μάθατε μερικά πράγματα από αυτήν την εξήγηση.

Για να δείτε την επιχείρηση που συστήνουμε πηγαίνετε στο http://www.workfromhome.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: